Home verder terug

Overzicht van de verschillende e-leervormen

Digitale leerbronnen

Blog     E-boek       Edugaming     Digitale naslagwerken
MP3    Palm PDA Podcast    Vodcast

Met digitale leerbronnen bedoelen we elektronisch beschikbare informatie die her en der op het internet kan gevonden worden. Het zorgt voor een meer informele manier van leren.

Bij digitale leerbronnen is er meestal geen begeleiding voorzien, tenzij door mensen in je omgeving die ook regelmatig op het net zoeken en die bereid zijn hun ervaring met je te delen.

Digitale cursussen

cd-Rom/dvd
Webcursus

Digitale cursussen worden specifiek ontworpen om te leren. Ze hebben een doordacht leerplan en gebruiken verschillende digitale middelen om de cursist door het leermateriaal te loodsen.
Bij cd-Rom/dvd is doorgaans geen begeleiding voorzien. Bij een webcursus daarentegen is er dikwijls een begeleiding op afstand, afhankelijk van de cursus en de organisatie waar je de de cursus volgt.

Virtuele klas

Een virtuele klas is een denkbeeldige klas waar lesgever en cursisten verbonden zijn via hun computer. Iedereen is aanwezig op hetzelfde tijdstip, maar niet op dezelfde plaats. Je kan er zowel aan de lesgever als aan andere deelnemers vragen stellen, opmerkingen maken, discussiëren enz. De virtuele klas gebeurt altijd onder begeleiding. Verschillende ondersteunende middelen staan ter beschikking.

Blended learning

Een opleiding of leertraject waarbij meerdere leervormen en instructiemethoden gecombineerd worden, namelijk deels via “traditioneel” leren en deels via e-leren.